Fråga på!

Besvarar alla frågor angående mat och restaurangyrket.

Har ni svårt att vara kreativa?
Behöver ni tips på vad ni ska laga ikväll?
Hur ska man tillaga någonting på bästa sätt?

Frågorna kan ni ställa i kommentator fältet så svarar jag genom att uppdatera bloggen.

2013-02-16

Hur steker man kött till perfektion?


Jag personligen kör en vändning och låter det ligga lite längre, men sen handlar det väl lite mer vad för kött man lagar och hur man vill ha det."

Vill man ha så saftigt kött som möjligt, exv entrecôte eller oxfilé så ska man faktiskt vända köttbiten var 15-20sekund.
De första gångerna man vänder köttet så ser det ljust ut, men när man gjort det några gånger så blir stekytan väldigt fin.
Varför gör man då såhär? 
Om du bara låter köttbiten ligga på en sida och sedan vänder den 1 gång så kommer köttsaften rinna ut mer än om du vänder på den hela tiden.
Om du vänder på köttet hela tiden så kommer mer yta att bli stekt och "hålla" inne köttsafterna.
Låter lite motsägelsefullt då det är en myt att man "stänger porerna" när man steker kött.
Man ska inte heller "känna/trycka" för mycket för då trycker man ut köttsaft.

Säkerligen många som kommer att försöka säga att jag har fel, men anta utmaningen och gör som jag beskriver så får du se med egna ögon att det blir en väldigt stor skillnad och köttbiten kommer bli mycket saftigare.

Något annat som väldigt många gör fel är att ta köttet direkt från kylen och sen rätt ner i stekpannan.
Ta ut köttet cirka 2 timmar innan och låt det anpassa sig till rumstemperaturen, då blir ditt kött helt fantastiskt.
Viktigaste av allt: LÅT KÖTTET VILA 5-15 minuter, det kommer inte bli kallt utan bara väldigt mycket godare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar